Şahıs şirketi nedir?

Şahıs şirketi nedir?

Yazar: Emre Bilgiler

Şahıs şirketi kurmak, kendi işinin patronu olmak isteyenler ilk adımı sayılır. En azından bunun hayalini kuran birçok insan, ilk olarak şahıs şirketi kurar. Peki şahıs şirketi nedir?

Büyük hedeflere ulaşmak için küçük adımlar atmanız gerekir. Şahıs şirketi bunun için atılan bir adım olarak kabul edilir. Adi şirketler, kolektif şirketler ve komandit şirketler olmak üzere üç tip şahıs şirketi vardır. Şahıs şirketlerinde tüzel kişiliğe sahip şirketler denilebilir. Belli sayıdaki kişilerin, ortak kazanç sağlamak için açtıkları yasal şirketler olarak da bilinir ancak çoğunlukla tek kişi tarafından açılır. Çok ortaklı açılan şahıs şirketlerinin devir işlemleri sancılı veya zor olabileceğinden ortaklık atılımından önce iyi düşünülmesinde fayda var. Eğer şahıs şirketi ortaklar ile açılmış ve ortaklardan biri tüm haklarını devrederek ortaklıktan çıkmak isterse, diğer ortakların onay vermesi gerekir. Aksi taktirde yasal olarak ortaklıktan ayrılması mümkün olmaz. Şahıs şirketlerindeki kişiler gerçek kişilerdir ve şirkete ait tüm borçlardan sorumlu olurlar.

Şahıs şirketlerinin sadece tek bir kişi tarafından açılabiliyor olması bir yanılgıdır. Dolayısıyla birden fazla kişi bir araya gelerek şahıs şirketi kurabilirler. Burada dikkat edilmesi gereken şey, şahıs şirketi açan kişilerin gerçek yani tüzel olmasıdır. Aksi taktirde ortakların sayısı sınırsız olabilir ancak genelde çok fazla ortak tarafından açılmaz.

Şahıs Şirketinin Tüzel Kişiliği Var mıdır?

Bir şahıs şirketinin tüzel kişiliği var mıdır sorusuna cevap verebilmek için hangi tür şahıs şirketi olduğunu bilmek gerekir. Adi şirketler tüzel kişi veya kişiler tarafından kurulması gerekir. Komandit şirketler tüzel kişiler tarafından kurulabilir.

Komandit şahıs şirketlerinin dışında kişisel emekler sermaye olarak kullanılabilir. Ticari işletme amacı dışında kurulamazlar ve şirketi kuran veya ortaklığı olan kişilerin tümünün onayı olmadan karar alınamaz. Tüm bunlar sermaye şirketlerine göre daha basit ve açık şartlardır. Şahıs şirketi nasıl kurulur sorusuna yanıt arıyorsanız okumaya devam edin.

Bunada Göz At  İş Bankası Numara Değişikliği Nasıl Yapılır?

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Şahıs şirketi nasıl kurulur? Bunun için takip etmeniz gereken prosedür şunlardır:

  • Noterden imza sirküleri ve tescil beyannamesine (varsa almanıza gerek yok) sahip olmanız gerekir. Nüfus cüzdanının aslı, fotokopisi, onaylı son 15 gün içinde alınmış ikametgâh belgesi
  • Şirket tescili ve vergi hesap numarası başvuru yapın
  • Yoklama tutanağı düzenletin ve defterler alarak tasdik ettirin
  • https://intvrg.gib.gov.tr adresine girerek vergi levha numarası ve yazar kasa levhası alın.
  • Fatura irsaliye ve gider pusulası belgeleri alın.
  • Sicil gazetesine ilan verin.
  • Hizmet vereceğiniz sektöre bağlı odaya kayıt yaptırın.
  • İş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı
  • SGK ve Bağ-Kur işlemlerini yapın.

Şahıs Şirketi Vergileri Nelerdir?

Şahıs şirketi kurmayı düşünenlerin aklını kurcalayan sorulardan biri de şahıs şirketi hangi vergileri öder veya şahıs şirketi vergileri nelerdir gibi sorular oluşturur. Türkiye’de ticarete atılmak isteyen herhangi birinin ödemesi gereken birçok vergi vardır. Bu yüzden şahıs şirketi vergilerinin bu konuya ilişkin olduğunu düşünmenize gerek yok. Bir vergi mükellefi olacağınızdan, beyannamelerinizi ve ödemelerinizi eksiksiz yapmanız gerekir. Aksi taktirde büyük yatırımlar yaparak açtığınız veya açmak istediğiniz şirketinizde yasal sorunlarla baş etmek zorunda kalırsınız.

Şahıs şirketlerinin ödemesi gereken vergiler:

Katma Değer Vergisi (KDV): Dönem içindeki ticari faaliyetlerle beyan edilerek ödenmesi gereken aylık vergidir.

Geçici Vergi: Üç ayda bir verilen kazanç vergisidir ve bu kapsamda belirlenen meblağlar gelir vergisinden düşürülür.

Gelir Vergisi: %15 ila %35 arasında farklılık gösteren, yıllık kazançlara ek ödenen vergidir.

Damga Vergisi

Stopaj Vergisi

Şahıs Şirketi Kurmanın Maliyeti Nedir?

Şahıs şirketi kurmanın maliyeti nedir? Şahıs şirketi kurmak için ne kadar para gerekir?

Şahıs şirketlerinin belli bir meblağ söyleyebilmek için, pek çok değişken faktör vardır. Örneğin şirketin hizmet verdiği sektör, işyeri için kiralanan mülk ve diğer pek çok şey. Ancak gene de büyük ölçekli bir sermaye şirketine göre ödemeniz gereken meblağ oldukça düşük olacaktır. İhtiyacınız olan evraklar ve yapacağınız harcamalar kısaca şunlar olacaktır:

  • İki vesikalık fotoğraf
  • Kira sözleşmesi, depozito ve kira bedeli
  • Damga vergisi
  • Şirket kuruluş servis bedeli
  • Noterden alınacak muhasebeci vekaleti
  • Noterden şahıs imza beyannamesi
  • Fatura, irsaliye, makbuz basımı 100 TL
  • Kaşe, yazar kasa, pos
  • Kira sözleşmesine ait damga vergisi
  • Meslek odasına kayıt ücreti
Bunada Göz At  E Haciz Nasıl Kaldırılır?

Ortalama 3 ila 4 bin TL arasında bir masrafa sebep olacaktır.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Avusturalya'dan Emre. Ruhunuza ve kesenize zenginlik katan bloguma hoşgeldiniz.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL